+36 20 232 02 90 info@czifraildiko.hu

„Tegnap megszületett a kisbabám, hány naposan érdemes menni újszülött fotózásra?”

„Jövő héten lesz 2 hónapos a kisbabám, mehetek még vele újszülött fotózásra?”

Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket kapok, ezért fontosnak tartom beszélni erről. Általánosságban a bevett „szabály” az, hogy újszülött fotózást 10-14 napos korig vállalok. Ennek nagyon egyszerű a magyarázata: minél fiatalabb a baba, annál kevésbé ébreszthető fel a fotózáson. Szándékosan írtam a minél fiatalabb jelzőt, még ha furán is hangzik. Ha azt írtam volna, hogy minél kisebb, könnyen félreérthető. Ugyanis nemcsak a baba kora (napjainak száma) számít, hanem a születési súlya is, valamint az, hogy a kiírt időponthoz képest mikor született.

Vegyünk egy egyszerű példát: a baba a 37. hétre született, már éppen nem koraszülött, de még nincs 3 kiló, 2860 g a testsúlya. Őt biztosan le lehet fotózni még akár 3-4 hetesen is, mert picike, és nagy valószínűséggel fejletlen az idegrendszere, emiatt nagyon sokat alszik. Az ő képeinek talán még jót is tesz, ha 10 nap után fotózom, hogy egy kicsit összeszedje magát, és szép formás baba legyen.

A másik példa ennek az ellenkezője: a baba a 41. héten született, tehát túlhordott. Születési súlya 4140 g. Jóformán akkora, mint egy átlagos egyhónapos baba. Az ő idegrendszere – nagy valószínűséggel – jóval fejlettebb állapotban lehet az előző példa főszereplőjéénél, így ha 8 napos kor után hozod hozzám, kb. 20 percenként felébred a fotózáson (kivéve, ha bebugyolálom 🙂 ).

Ezekből a példákból is jól látszik, hogy nem szentírás az első 10-14 napos kor az újszülött fotózás szempontjából. Ez leginkább ajánlás.

A képeket illetően viszont nagyon sok múlik rajtatok is. Az én türelmem mellett szükség van a ti türelmetekre is, pláne, ha minden mozdulatra felébred a baba. Nagy valószínűséggel mindent meg lehet csinálni bármelyik babával, de hogy ez biztonságban történjen, ahhoz kell a nyugalom és a türelem is. Ha ti befeszültök, mert úgy érzitek, milyen nehezen megy a fotózás, csak romlani fog a helyzet. A babáknak hihetetlen érzéke van kiszűrni az őt körülvevő személyek érzéseit. Így logikusan az én nyugalmam kevés lesz, a tiétek is kelleni fog. 🙂

A legidősebb baba, akit újszülött fotózásra hoztak hozzám, 8 hetes volt. A szülők szuper jófejek voltak, tudták, hogy nem lesz könnyű menet a fotózás, de kitartóak voltak. Így készült a babáról beállított kép is, majd miután felébredt, a spontaneitás jegyében tovább fotóztam őt.

Ha gondolkodtok újszülött fotózáson, a következőt ajánlom: először olvassátok el ezt a cikket, ami segít eldönteni, hogy gyertek-e. Ha jöttök, ezen az oldalon nézzetek körül, ahol minden fontos információt megtaláltok az újszülött fotózással kapcsolatban. Ha túl korainak tartjátok a 10-14 napos korban történ fotózást, gyertek a rapid fotózásra, ha pörgős, jóhangulatú fotózás a vágyatok, javaslom az anya-baba fotózást, fél éves kortól.

Melyiken találkozunk? 🙂