+36 20 232 02 90 info@czifraildiko.hu

Az életünk – akár egy hosszú út – sok-sok mérföldkővel tarkított. Fiatalként nem érezzük át ezek jelentőségét, ám az idő múlásával egyre nagyobb hangsúlyt kapnak életünk főbb állomásai. Ezek az állomások, ezek a pillanatok kötnek össze (többek között) minket szeretteinkkel, legyen az egyéni (születésnap, vagy egy iskola elvégzése), vagy „csoportos” (esküvő, évfordulók), mindig a családdal ünnepelünk. Egy új élet érkezése a családba rendkívüli jelentőséggel bír, nemcsak azért, mert onnantól megváltozik minden, az addigi életünk, a prioritásaink, hanem azért is, mert ez egy óriási csoda.

Egyre több szülő dönt az újszülött fotózás mellett, ami sokkal több annál, mint amit a legtöbben gondolnak: hogy egy pár órás nyűg, kinek hiányzik ez?

A röpke 2-3 óra alatt, amit együtt töltünk, tapasztalatom szerint a szülők érzelmileg felfokozott (pozitív irányban értendő) állapotba kerülnek. Valljuk be, mindamellett, hogy minden baba szép, és természetesen mindenkinek a sajátja a legszebb, egy magatehetetlen újszülött nem feltétlenül nyújta a legszebb látványt. Otthon pedig úgy lefotózni őt, hogy jól látszódjon az arca, szépen álljon a body-ja, ne látszódjon a pelenkája (miközben sokszor alig nagyobb a baba a pelenkánál) lehetetlen küldetés. Pedig képzeld el az örömét, amikor néhány év múlva megnézheti a képeken, hogyan nézett ki újszülöttként, pár napos korában. 🙂

Ha gondolkodsz azon, hogy újszülött fotóst keresel, az alábbi 5 kérdésre találj választ.

1.Milyen stílusú újszülött fotózást szeretnél?

Alapvetően kétféle stílust különböztetek meg, a stúdiófotózást és a lifestyle fotózást. A különbség a 2 között elég nagy. Az oldalamon található képek kivétel nélkül a stúdiófotózás kategóriájába tartoznak, tehát a képek beállítottak, nincs otthonra utaló tér se mögöttetek, sem a baba mögött, vagy papírhátteret használok, vagy festett hátteret, fa padlót, valamint a babzsákot a takarókkal. Itt a lényeg, hogy minden a lehető legtökéletesebb legyen a képeken, emiatt fontos az, hogy az újszülött baba miként kerül a képre: milyen ruhát, wrapot, fejpántot, sapit, kiegészítőt használjak, és ami a legfontosabb, hogy milyen pózokban szeretnétek őt viszontlátni a képeken.

A lifestyle fotózás ezzel ellentétben inkább dokumentarista fotózás, a saját otthonotokban, a leghétköznapibb, legtermészetesebb módon vagytok megörökítve ti is és a baba is. Itt nincsenek pózok, nincsenek kellékek, nincsen vaku, csak a fényképezőgép. A háttér a saját otthonotok. Megörökítem a pelenkázást, etetést, de természetesen egymást ölelős képek is készülnek.

újszülött fotózás Szfvár

2.Mennyire tudsz megbízni egy idegenben?

Talán furán hangzik, de ez egy nagyon fontos szempont. Emlékszem, én annak idején anyatigrisként védtem a gyerekeimet, még rájuk nézni sem lehetett akárkinek (persze akkoriban még nem volt ilyen, hogy újszülött fotózás). 🙂 Gondold végig, hogy el tudsz-e majd lazulni a fotózás során, vagy inkább stresszként éled majd meg? Ha ez számodra inkább stresszhelyzet, az amiatt sem jó, mert a baba mindent megérez, amit te érzel. Ha te feszült vagy, ő is feszült lesz, és sírni fog (- tiszta köldökzsinór-feeling, nem?), ez pedig megnyújtja a fotózás idejét (és mindannyiónk idegeit is 🙂 )

A bizalmat tapasztalataim szerint az is befolyásolja, hogy hányadik gyermekkel jöttök az újszülött fotózásra. Ugyanis a sokadik (értsd: másodiktól felfelé) gyerek esetén az anyák sokkal lazábban kezelnek minden helyzetet. Volt olyan, még kevésbé tapasztalt újszülött fotós koromban, hogy anya jött a picivel, meg a másfél-kétév körüli nagyobbikkal, és egész fotózás alatt csak a nagytesóval foglalkozott, én pedig dolgoztam a kicsivel.

újszülött fotózás Szfvár

3.Mennyire aggaszt, hogy mi fog történni fotózás közben?

Elsősorban arra gondolok, hogy félsz-e attól, hogy a baba bepisil, bekakil majd? Most szólok, hogy igen, úgyhogy emiatt nem kell aggódnod. Ez természetes velejárója az újszülött fotózás folyamatának, lelkileg-fizikailag fel vagyok készülve. Mint ahogy arra is, hogy valószínűleg még enni is fog a baba, amíg nálam tartózkodtok, és ez így van rendjén. Valójában emiatt tarthat akár órákon át egy fotózás, mert végig a baba igényeihez igazodom, ha szükséges, altatom, ringatom, a cél minden esetben a gyönyörű kép, természetesen a baba biztonsága mellett.

újszülött fotózás Székesfehérvár

4.Mi alapján választod ki az újszülött fotóst?

A legjobb, amit tehetsz ezzel kapcsolatban, hogy körülnézel a neten, hogy a te lakóhelyed 20-40 km-es körzetén belül kiket találsz, akik újszülött fotózással foglalkoznak. Az egyik legfontosabb szempont, hogy földrajzilag elérhető távolságban legyetek egymáshoz, mert nem biztos, hogy élvezni fogod az utazást, vagy ha a fotós megy házhoz, nem mindegy, hogy mennyi a kiszállási díj. A következő, hogy megnézed a szolgáltatásaikat, illetve, hogy hol, milyen körülmények között fotóznak.

Ezután megkeresed a róluk írt véleményeket, következő lépésben pedig a fotóikat, összehasonlítod a képeket, és kiválasztod azt, amiért neked megéri pénzt kiadni. Bár az ár nagyon meghatározó szempont tud lenni, mégsem javaslom, hogy ez legyen a fő szempont a fotós kiválasztásakor. Nézd úgy a dolgot, vizsgáld úgy a képeket, hogy melyek azok, amiket te is le tudnál otthon fotózni magadnak. Mert ha találsz ilyet, miért érné meg fizetned érte?

5.Mikor találkozunk?

Lehetőséged van fotózás előtt találkozni velem, illetve a Székesfehérváron található stúdiót is megmutatom nagyon szívesen, bár minden információt megtalálsz az oldalamon. De ha mégis szükséged van egy nulladik találkozásra, hogy vajon mennyire tudunk együtt dolgozni, vedd fel velem a kapcsolatot, és megbeszélünk egy személyes találkozót.

Ha máris jelentkezni szeretnél újszülött fotózásra, ide kattintva tudod ezt megtenni.