+36 20 232 02 90 info@czifraildiko.hu

Fotózni bárki tud, hiszen ma már mindenki számára elérhető a fényképezőgép – a mobiltelefonba beépítve. Annak ellenére, hogy a mindennapjainkba beépült, nem lett egyszerűbb – ugyanolyan összetett folyamat, mint mindig is volt.

Felesleges

Rengeteg felesleges dolog van, amire kisbabás szülőként költünk (vízhőmérő, borostyán nyaklánc, baba körömvágó olló, pelenka szagtalanító szemetes, popsitörlő melegítő, újszülött méretű cipő), ezek szükségessége mindig akkor derül ki, amikor használnánk – merthogy nem fogjuk használni.

Aranyáron megvesszük, és pár hét vagy pár hónap elteltével adhatjuk tovább a töredékéért. Pedig van valami, amire nem gondolunk, és mégis megéri az áráta babafotózás. Írhatnám azt is, hogy az idő, és annak múlása – képzeld el, ahogy a jövőben az unokáid nézegetik majd a gyermekedről készült újszülött fotókat.

Szerinted melyik hozza majd lázba őket, ez: „Nézd csak, ez volt anya pelenka szagtalanító szemetese, amikor megszületett.”

Vagy e helyett mennyivel életszerűbb ez: „Nézd, itt vannak anyukád első képei. Így nézett ki születésekor.”

Ezt mindenki tudja…

Egy fórumon olvastam a minap, hogy milyen felesleges az újszülött fotózás (is), hiszen mindenki le tudja fotózni a saját kisbabáját. Ez valóban így van, de a végeredmények között óriási a különbség. Rengeteg hasonló példát tudnék felsorolni: te is be tudod festeni, vagy szárítani a hajad otthon, de azért az mégis jobban tetszik, amikor a fodrász készíti el, nem? Ő tanulta, ő ért hozzá, ezt csinálja napi több órában. Megvan hozzá a tudása, az összes eszköze, bízol benne, hogy jobban fogja csinálni, mint ahogy te csinálnád. Ezt a gondolatmenetet nyugodtan fordítsd át az újszülött fotózásra.

Az otthon készült képek egyik nagy technikai hátránya a profi gép hiánya. Tudom, megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatban, hogy az okostelefonok kamerája helyettesíti-e vagy nem a fényképezőgépet. Szerintem nem. A gépváz egy dolog, a másik az objektív, ami fontos, hogy torzításmentes képet adjon. Én is szoktam a saját gyerekeimet telefonnal fotózni, és fényképezőgéppel is. A különbség hatalmas.

Másrészt hiányoznak a szemet vonzó beállítások. A fenti, első kép nagyon cuki, elfér a több száz naponta készült között, de valószínűleg nem fogod kirakni vászonképként a nappalitok falára. A második is hasonló kategória, és hangsúlyozom még egyszer, hogy nincs ezekkel a képekkel semmi baj, de ez nem az újszülött fotózás kategóriája. Úgy nem lesz felesleges és szükségtelen egy fotózásra elmenni, ha a fotós jobb képet készít annál, amit te tudsz csinálni.

Mi van akkor, ha nem Te csinálod?

Emellett az az állítás is helytálló, hogy fotós és fotós között is óriási a különbség. Ez nem egy óraszerkezet javítás, ahol mindennek megvan a helye, azt csak meg kell tanulni, és akármelyik óráshoz mész, ugyanazt a munkát kapod. A fotózás egy része a megszerzett tudás és a fényképezőgép ismerete. A másik – nagyon fontos – része a kreativitás. Ebben pedig nagyon eltérőek vagyunk. Nemcsak a fotósok, minden ember.

Ha olyan fotóst keresel, aki az újszülött fotózásra „szakosodott”, biztosan nem fogsz csalódni, hiszen ez egy külön „tudomány”. Aki pl. esküvőket fotóz, nem fog olyan magabiztossággal képeket készíteni a kisbabátokról, mint aki nap mint nap ezt csinálja (én sem vállalok esküvő fotózást). Ha meg is csinálja, a végeredmény nem lesz ugyanaz.

Nem elegendő a cuki kiegészítők beszerzése és használata, tudni is kell őket használni. Az újszülött fotózás titka abban is rejlik, hogy olyan pózokban történik a baba fotózása, amit csak a gyakorlott újszülött fotósok képesek a baba számára biztonságosan megvalósítani. Nagyon fontos a baba arca, ezért a pózok úgy lettek kitalálva, hogy az teljes egészében, gyűrődésmentesen látszódjon, és ne csak hanyatt fekve. A kellékek nem megfelelő használata (fenti képek) szintén nagyon meglátszik a végeredményen, ha egy sapi vagy egy wrap nem úgy áll a babán, ahogy kellene. A gyűrött háttérről és a helytelen fényviszonyokról nem is beszélve.

Mi kell a jó képekhez?

Az újszülött fotózáshoz rengeteg „láthatatlan” kiegészítő szükséges, a megfelelő fények, egy jó fényképezőgép, a megfelelő méretű, ízléses kisbodykról és ruhákról nem beszélve, hogy a végleges kép szemet gyönyörködtető legyen. Azonban ezek mellett van még egy tényező, ami nagyon fontos: a rutin.

Emlékszem, amikor megszületett a kislányunk, még én is alig mertem hozzányúlni – olyan pici és törékeny, gondoltam. Nem akartam, hogy baja essen. Aztán a következő, ami nagyon emlékezetes, az a pillanat, amikor eldöntöttem, hogy újszülött fotós leszek, és vártam az ismerősöket, hogy gyakorolhassak.

Ehhez pedig meg kellett fogni a babát – más kisbabáját. Itt a nyomás még nagyobb volt. Több fotózás úgy ment le, hogy alig mertem hozzáérni a babákhoz – olyanok is lettek a képek. Aztán szépen lassan ezt sikerült leküzdenem, és az elmúlt 4 év során szereztem annyi rutint, hogy ez nem fordulhat már elő többet. Ezért is lett a mottóm az, hogy „olyan képeket készítek rólatok nektek, amiket ti otthon nem tudnátok magatokról fotózni.

Ha szeretnél a saját babátokról gyönyörű fotókat, amiket még az unokáid is imádni fognak, nézd meg a részleteket ide kattintva. Saját stúdióban várlak, ami kifejezetten újszülött fotózásra van berendezve és felszerelve. Nézd meg, mások hogyan érezték magukat a fotózáson. Egy nagyon fontos információ, ha március végéig jelentkezel újszülött fotózásra, 20% kedvezményben részesülsz. Mielőtt még diszkriminálva éreznéd magad, mert te csak júliusban fogsz szülni előreláthatólag, a fotózást már most lefoglalhatod a kedvezményes áron ;). Ha szeretnéd felvenni velem a kapcsolatot, itt megteheted.