+36 20 232 02 90 info@czifraildiko.hu

Megvan a fotós, de hogyan tovább?

Meghoztad a döntést, hogy szeretnél álomszép képeket a születendő kisbabátokról. Kiválasztottad a számodra legmegfelelőbb újszülött fotóst. De hogyan tovább? Ki mondja meg innentől, hogy mi legyen? Milyen színek szerepeljenek a képen? Milyen pózokban legyen a baba? Milyen kiegészítők kerüljenek rá a fotózáson?

Amikor jelentkezel újszülött fotózásra, az első és legfontosabb lépést teszed meg. De itt a következő nagy kérdés: a „Mit vegyek fel?”, valamint a „Mi legyen a kisbabámon a fotózás során?”

Ez nem azt jelenti, hogy „egyeningben” kell lennetek. Íme a főbb szempontok:

  • Fontos, hogy a ruha a képen titeket tükrözzön, és jól érezzétek magatokat benne. Azaz a ti stílusotokkal megegyező ruhadarabot válasszatok, és ha lehet, hasonló színárnyalatban. Pl. fehér ing és fehér blúz. De ha lazább a stílusotok, a fehér póló is épp elég. El lehet térni a fehér és a fekete felsőktől is nyugodtan, választhattok színes felsőt is, csak ne legyen túlzó, harsány árnyalat.
  • A családi képek esetén a lényeg nem a ruhán, hanem rajtatok, az arcotokon van, tehát fontos, hogy semmi ne vonja el rólatok a figyelmet. Emiatt jellemzően a pasztell árnyalatokat szoktam még javasolni.
  • Némi könnyebbséget jelent, hogy a képek nem egész alakosak, jellemzően derékig látszódtok maximum a fotókon, tehát a hangsúly a felsőn van.
  • Az aprómintás öltözet kerülendő, mert a képen bevibrál, ami szintén zavaró lehet a kép nézegetése közben.

Ezen túl érdemes az alábbiakat végiggondolni:

Hová kerülnek a fotók?

A professzionális újszülött fotók készítésének végső soron az a célja, hogy a kép ne vesszen el valamelyik meghajtón, vagy a felhőben, hanem az otthonotok dísze legyen, akár a falon, akár egy albumban. Ezért (is) törekszem a közös képek esetén mindig a harmóniára. A kérésem a ruhaválasztást illetően annyi, hogy ugyanabban a színben legyetek. Ha már előre tudod, hogy milyen képet szeretnél a falra kitenni, akkor érdemes az otthonod esztétikáját szem előtt tartani, és úgy választani színt, hogy a vászonkép – színeket tekintve – passzoljon az enteriőrbe. Ha viszonylag gyakran (párévente) változik a falszín, érdemes a ruhákat illetően semleges színekben gondolkodni.

Milyen tónusú a bőröd/bőrötök?

Bőrünk színét illetően nagy eltérések figyelhetők meg. A bőrszínek 4 típusba sorolhatók az évszakelmélet szerint. Ha te tudod, hogy hova tartozol, akkor érdemes ehhez is igazodva kiválasztani a tökéletes árnyalatot fotózásra. A fehér felsőknek is rengeteg árnyalata kapható, ami azért is jó, mert én pl. sötét tél típusú vagyok, ezért a hófehér felsőket jobb, ha kerülöm, helyette a törtfehéret javasolt választanom. A képek szerkesztése során előfordul, hogy a bőrötök színét kicsit egymáshoz igazítom, erre főleg azért van szükség, mert a baba bőre nagyon eltérő lehet (túl piros, vagy sárga), de elő szokott fordulni a stúdió melege miatt, hogy ti is (főleg apa) kicsit kipirultok, ezt el szoktam tüntetni, hogy a végeredmény természetes legyen.

Extra jó hír, hogy a stúdiómban rengeteg kellék megtalálható, a szivárvány minden színében, így nem szükséges a baba számára vennetek semmit sem a fotózásra, mert a bodytól a fejpántig mindent ki tudtok választani.

Összefoglalva, az újszülött fotózáshoz való ruhaválasztás semmiképp ne legyen stresszes. Ne komplikáld túl, válassz egy semleges alapot, ami igazodik a bőrtónusodhoz. Érdemes hasonló tónusok különböző árnyalatait keverni. De végsősoron most a ruha helyett a fókusz a babán lesz, hidd el, a ruhát senki nem fogja figyelni. 🙂